Homokszórás

Homokszórást, homokfúvást elsősorban festett, vagy korrodált fém illetve beton felületek szennyeződéseinek eltávolítására (különböző tisztasági fokozatokban) használják. Betonfelületeken repedések feltárására, és a szennyeződések eltávolítására, míg fémfelületeken korrodált felületek és szennyeződések eltávolítására alkalmazzák.

A homokszórás más tisztító eljárásokkal szemben nemcsak eltávolítja az adott felületről a különböző szennyeződéseket, anyag-, és festék maradványokat, hanem a felső réteg eltávolításával kis mértékben érdesíti a felületet. Homokfúvással szinte minden fémfelületről eltávolítható a nem kívánt oxidáció, rozsda, reve, régi festék vagy bevonat és lakkréteg. A szemcse behatását az adott felületre meghatározza a szemcse formája, mérete és keménysége.
Tisztító szemcseként számos anyag alkalmazható. A szemcse anyaga jelentősen befolyásolja a tisztítás sebességét, és a munka minőségét. A fémfelületek tisztítására leginkább a következő anyagokat alkalmazzák:
Újra felhasználható anyagok:
– Acélszemcse, mely lehet gömbölyű vagy szögletes,
– Alumínium-oxidok és alumínium-szilikátok,
– Üveggolyók (alumínium és rozsdamentes acél tisztítására)
– Különleges szóróanyagok (szárazjég, dióhéj, egyéb szerves szemcsék)
Egyszer használatos anyagok:
– Különböző salakok
– Kvarchomok
– Gránithomok

A mobil, helyszíni homokfúváshoz legáltalánosabban felhasznált szemcse a kvarchomok, de léteznek egyéb ásványi, kő és acél alapanyagú szemcsék, de műanyag és növényi eredetűek is. Az alkalmazott szemcse típusát az alapfelület, és a létrehozni kívánt felület tulajdonságai határozzák meg.

A tisztítás során hulladék keletkezik, amit szakmai berkekben csak Tisztítási hulladéknak neveznek. Ezek olyan maradék anyagok, amelyek a felülettisztítás során keletkeznek.
Például: eltávolított réteg, szemcseanyag, vagy az elhasznált víz mennyisége (nedvesszórásnál).

Hogyan is működik?
A homokfúvás során a sűrített levegővel szemcsék kerülnek vegyítésre, amelyek a sűrített levegő áramlásának segítségével nagy sebességre gyorsulnak fel. A felgyorsult szemcsék az energiájukat akkor adják le amikor az adott felülettel érintkeznek. A szemcsék és a sűrített levegő keverése erre a célra kialakított speciális tartályban megy végbe. A szükséges fúvólevegőt légkompresszor szolgáltatja. A levegő-szemcse keverék a homokfúvó tartályból kopásálló tömlőn jut el a kezelőig, aki a tömlő végén rögzített nagy kopásállóságú anyagból készült fúvóka mozgatásával irányítja a munkafolyamatot. A homokszóró kezelője egy speciális védőöltözetben dolgozik, ami megvédi őt a homokszórás fizikai behatásaitól. Ez a védőöltözet egyben friss levegőt biztosít a kezelő számára, ezáltal tökéletesen megvédi a porártalmaktól is.

És mindez mennyibe kerül?
Az árképzést több tényező is befolyásolja, mint például:
– A tisztítandó tárgy jellege,
– Mérete és szennyezettsége,
– A szennyeződés keménysége,
– A felület alapanyaga és milyensége,
– Megközelíthetősége, hozzáférhetősége.

Copyright 2014 - Homokszórás Budapest - Netmester - Infocsoport